Svenska whiskyförbundet, SWF,
bildades 2003 av 10 väletablerade klubbar. SWF har därefter vuxit år för år och
består idag av fler än 100 klubbar med över 4600 medlemmar. Förutom Whisky
Convention, där klubbar från hela landet träffas i samband med Stockholm Beer
& Whisky Festival, är SWF:s buteljeringar exklusivt för sina medlemmar en
av huvudaktiviteterna.
Det hela började 2004 i liten skala
då SWF ville ge sina medlemmar något mer än bara möjligheten att delta på
Whisky Convention och som oberoende av geografiskt läge skulle kunna gagna
medlemsklubbarna. Att göra en egen buteljering visade sig vara en riktig
utmaning. Förutom val av whisky skulle hela fatet vara sålt innan beställning.
Lägg därtill buteljering och leverans i kombination med svensk
alkohollagstiftning så blev turerna många. I samarbete med Symposion
buteljerades hösten 2004 en Clynelish 1991 på en 0,5-litersflaska. Resultatet
mottogs väl och sedan dess har SWF gjort ytterligare nio buteljeringar, nu i
standardflaska på
Från början var alla
buteljeringar av typen ”single cask” som buteljerades vid 46 % och med ett pris
upp till 500 kronor, men allt eftersom har antalet medlemmar i SWF ökat och
likaså efterfrågan på dessa buteljeringar. Många medlemsklubbar fick således
inte alltid önskat antal flaskor. Utöver detta höjdes även röster för att
buteljera en något mer exklusiv whisky. Detta har resulterat i att SWF numera
har två typer av buteljeringar.
En standardbetonad
höstbuteljering, sedan 2008, i form av en årgångsbuteljering (Vintage) där man
genom att blanda samman två eller fler fat från samma destilleri och årgång kan
tillgodose önskemålen från klubbarna så att alla får de flaskor man har
beställt. Dessa buteljeras vid 46 % och
är liksom exklusivbuteljeringen vare sig färgade eller kylfiltrerade.
Vårbuteljering är en exklusivare
whisky med en högre prisnivå och därmed oftast lite äldre. Dessa är alltid
”single cask” som buteljeras vid fatstyrka. Första exklusiva buteljeringen 2008
var dessutom ett resultat av direktkontakt med destilleriet vilket inte skett
tidigare. Sedan 2006 är buteljeringarna
försedda med SWF’s egna etiketter. Ljus botten för standardbuteljeringarna och
svart botten för den exklusivare varianten. Buteljeringarna har hittills
levererats av Symposion, Nigab och Galatea.
Hittills har SWF buteljerat 10
olika whisky.
-
SWF nr 1 Clynelish 1989 (2004 – höst), 43,6 %, 374 flaskor (
-
SWF nr 2 Linkwood 1991 (2005 – höst),
46 %, 316 flaskor
-
SWF nr 3 Pulteney 1989 (2005 – höst),
46 %, 275 flaskor
-
SWF nr 4 Laphroaig 1999 (2006 – höst),
46 %, 827 flaskor
-
SWF nr 5
-
SWF nr 6 Tamdhu
1994 (2007 – höst),
46 %, 775 flaskor
-
SWF nr 7 BenRiach
1989 (2008- vår),
60,0%, 261 flaskor
-
SWF nr 8 Edradour 1997 (2008 – höst), 46 %, 1154 flaskor
-
SWF nr 9 Tormore
1984 (2009- vår)
57,9%, 187 flaskor
-
SWF nr 10 Bunnahabhain Peated
1997 (2009 – höst), 46 %, 1638 flaskor
SWF’s buteljeringsgrupp bestående av
Då beslut fattats om kommande
buteljering skickas erbjudande ut till medlemsklubbarnas kontaktpersoner som i
sin tur tar in reserveringar från sina medlemmar. Resultatet sammanställs och leverantören
kontaktas för att påbörja buteljeringen. Leverans av SWF-buteljeringarna sker
sedan till Systembolaget på den ort klubben är verksam. För att klara detta så kontaktas
Systembolagets huvudkontor i god tid före leverans. För att respektive butik
skall få det antal flaskor den lokala klubben beställt så har Systembolaget
tagit fram en särskild rutin för detta med central orderläggning för att
säkerställa leverans av rätt antal flaskor till rätt butik.
Det har gjorts ett flertal
utvärderingar efter leverans om vad medlemmarna tycker och de allra flesta
tycker att buteljeringarna är prisvärda eller mycket prisvärda. Att SWF’s
buteljeringar är populära syns på det ökande antalet sålda flaskor vid varje
buteljering . Med den volymökning som har varit har förutom de oberoende
buteljerarna även destillerierna och dess representanter börjat visa stort
intresse för SWF’s buteljeringar vilket bådar gott inför framtiden.
Arbetsgruppen poängterar att ett brett kontaktnät är en nyckelfaktor för ett
lyckat resultat och att efterfrågan och erbjudanden får avgöra hur många
buteljeringar som släpps varje år. Något bättre ord än succé finns inte för att
beskriva utvecklingen sedan den första buteljeringen gjordes 2004.
Vi provar dock I lite
annan ordning för att passa in smaker och alkoholhalt
Fattyp: Refill Sherry Butt
Antal
fat: 1
Buteljerare: Signatory
Importör: Symposion International
AB
Region:
Speyside
Ägare:
Edrington Group (även Macallan, HP, Glenturret, Glenrothes)
Kapacitet:
4 000 000 liter/år.
Ej
rök/Rökig: Ej rökig, JAG känner inte till att man gör någon rökig whisky.
Övrigt:
Mältar själva i en s.k. salladin box!
Buteljeringar:
Få OB, en ”standard” + 18yo samt en handfull från oberoende buteljerare.
På SB
just nu: Tamdhu 18yo samt en handfull från oberoende buteljerare, bl a en
McPhails 30yo för 1125.
EXTRA:
Detta är dagens oskuld! Detta är alltså första gången Tamdhu provas hos SMAD!
Fattyp: Bourbon Hogshead
Antal
fat: Single cask
Buteljerare:
BenRiach Destillery Co
Importör:
Nigab
Region:
Speyside
Ägare:
BenRiach Destillers Co äger BenRiach och numera även Glendronach
Kapacitet:
2 800 000 liter/år
Rök/icke
rök: Gör både delarna sedan många år. Den rökiga var tidigare i första hand
avsedd för blended-industrin men förekommer nu flitigt som
destilleributeljering.
Övrigt:
Jobbar liksom Glenmorangie m fl. mycket med wood finishing.
Buteljeringar:
Många standard men även single cask och wood finishing
På SB
just nu: 23 olika vara 13 destilleributeljeringar
EXTRA:
Kommer troligen att starta upp sitt mältningsgolv igen.
Fattyp: First fill Sherry Butt
Antal
fat: 2
Buteljerare: Signatory/Edradour
Importör: Symposion International
AB
Region:
Eastern Highlands
Ägare:
Signatory (2002)
Kapacitet:
90 000 liter/år, dvs. tillsammans med Kilchoman ett av de minsta i
Skottland.
Ej
rök/Rökig: Edradour/Ballechin (>50ppm) sedan 2003
Övrigt:
Jobbar mycket med wood finishing.
Buteljeringar:
Finns nästan uteslutande som OB-buteljeringar.
På SB
just nu: Edradour 10yo och Ballechin #4 Oloroso cask matured
EXTRA:
Många av deras Singel Cask-buteljeringar är på 0,5l-flaska.
Fattyp: Bourbon Barrel
Antal
fat: Single cask
Buteljerare: Gordon & McPhail
Importör: Symposion International
AB
Region:
Speyside
Ägare:
Chivas Brothers (Pernod Ricard) + ytterligare 1 destillerier. Bara Diageo är
större.
Kapacitet:
4 100 000 liter/år
Rök/icke
rök: JAG känner inte till att man gör någon rökig whisky.
Övrigt:
Buteljeringar:
Standard 12yo samt en handfull från oberoende buteljerare.
På SB
just nu: Standard 12yo samt 3 från oberoende buteljerare.
EXTRA:
Flaskan är försedd med både SWF och G&M-etikett. Vad som är fram och
baksida är ju upp till betraktaren.
Fattyp: Bourbon Barrel
Antal fat: 5
Buteljerare: Signatory
Importör: Galatea
Region:
Islay
Ägare: Burn Stewart Distillers (CL Financial) (även
Deanston och Tobermory)
Kapacitet:
2 500 000 liter/år.
Ej
rök/Rökig: Standard 2ppm, rökig ca: 38ppm i liten mängd per år.
Övrigt:
Torde likna hur Bunna smakade före 1963 då man i samband med att man slutade
mälta kornet själva och fördubblade kapaciteten började göra en lättare whisky
anpassad till Cutty Sark som dåvarande ägaren producerade.
Buteljeringar:
Bl a 12, 18, 25, Toiteach, Darch Uhr samt flertalet festivalbuteljeringar mm
samt en stor mängd buteljeringar, både rökig och ickerökig whisky, från
oberoende buteljerare.
På SB
just nu: OB 12, 18 och Toiteach samt 10-tal buteljeringar, både rökig och
ickerökig, från oberoende buteljerare.
EXTRA:
Buteljeringsgruppen har fått mail om att SWF-bunnan är bättre än Toiteach!
Fattyp: Refill Sherry Butt
Antal fat: Single cask, del av.
Resterande del troligtvis buteljerad i 46 % i serien ”The Daily Dram”
Buteljerare:
The Whisky Agency
Importör:
AWS via Tyskland
Region:
Northern Highlands
Ägare:
Diageo + ytterligare 27 destillerier. Står för 29 % av whiskyindustrin i
Skottland
Kapacitet:
4 200 000 liter/år
Rök/icke
rök: Lättrökt malt, 5ppm enligt Ellsberger.
Övrigt:
Svårt att nämna Clynelish utan att nämna Brora.
Buteljeringar:
Standard 14yo samt sedan några år även i DE-serien/Classic malt. Mycket vanlig
hos oberoende buteljerare.
På SB
just nu: 16 olika vara 2 destilleributeljeringar
EXTRA:
Etiketten, tycker ni att den ser ut som ett klistermärke för bilar så är det
alldeles rätt!
Fattyp: Uppskattnings 50/50
Bourbon/Sherry i åldrarna 18-20 år enligt TWYB2010
Antal fat: Tot 6540 flaskor, 2008
års release
Buteljerare: OB Diageo
Importör: Diageo Sverige, denna
buteljering som privatimport till ett specialpris för SMAD
Region:
Eastern Highlands
Ägare:
Diageo + ytterligare 27 destillerier. Står för 29 % av whiskyindustrin i
Skottland
Kapacitet:
450 000 liter/år
Rök/icke
rök: 1-2 ppm, dvs. den får kallas lättrökt, enligt Ellsberger.
Övrigt:
Ett av Diageos minsta destillerier.
Buteljeringar:
Utöver denna, standard 12yo samt sedan några år även i DE-serien. Relativt
vanlig hos oberoende buteljerare.
På SB
just nu: 8 olika vara 2 destilleributeljeringar (DE, Selected Reserve)
EXTRA:
Här utbildas stora delar av Diageos personal
Provning 99 –
omröstning
Glas 1 – Tamdhu 1994/2007, 46 %,
SWF 9 poäng
Glas 2 – Edradour
1997/2008, 46%, SWF 20
poäng
Glas 3 – Highland
Park 18yo, 43%,
Glas 4 – Royal Lochnagar Selected Reserve,
43%,
Glas 5 – Tormore 1984/2009,
57,9%, SWF 98
poäng
Glas 6 – BenRiach 1989/2008, 60
%, SWF 27
poäng
Glas 7 – Clynelish 12Y/1995, 60
%, AWS 1 59
poäng
Glas 8 – Bunnahabhain Peated
1997/2009, 46 %, SWF 29 poäng
Tamdhu 1994/2007, 46%, SWF 6
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Torkad frukt, sötmatoner
Smak: Medelfyllig, torkad frukt, fattoner,
kryddig, aning sötma
Eftersmak: Medellång med russin, fikon, lite choklad och sötmaton
Poäng: 86
Edradour 1997/2008, 46%, SWF 8
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Christmas cake, russin
Smak: Medelfyllig, torkad frukt, fattoner,
kryddig, sötmatoner
Eftersmak: Medellång
med söta russin, aning fat
Poäng: 85
Highland Park 18yo, 43%, OB
Färg: Bärnsten
Doft: Måttlig,
aning fat, lite torkad frukt
Smak: Medelfyllig,
fattoner, torkad frukt
Eftersmak: Medellång-lång
med tydliga fattoner, aning sötma, torkad frukt,
choklad; choklad som växte så eftersmaken blev bättre och bättre
Poäng: 88
Royal Lochnagar Selected Reserve, 43%,
Färg: Mörk,
bärnsten
Doft: Russin,
sötmaton
Smak: Rund, torkad frukt, sötma aning fattoner
Eftersmak: Russin,
sötma, chokladtoner och aning fat
Poäng: 90
Tormore 1984/2009, 57,9%, SWF
9
Färg: Guldfärgad
Doft: Vanilj,
vaniljsötma, fruktig
Smak: Fattoner, mycket fruk – äpplen,
lite eldig, vanilj
Eftersmak: Medellång
med vaniljsötma, aning fat, äpple
Poäng: 89
BenRiach 1989/2008, 60%, SWF 7
Färg: Ljus
guld
Doft: Svaveltoner (?), aning vanilj, källartoner; ingen behaglig doft
Smak: Vanilj,
fruktig, eldig, äpplen
Eftersmak: Mycket
vanilj, fruktig, äpplig, ganska lång
Poäng: 87
Clynelish 12yo/1995, 60,6%, AWS 1
Färg: Mörk
guld
Doft: Svårdefinierad
eldig doft, stentoner, malt
Smak: Eldig,
aning russin
Eftersmak: Medellång
med russin och vanilj växer
Poäng: 82
Bunnahabhain Peated 1997/2009, 46%,
SWF 10
Färg: Ljus,
vitt vin
Doft: Rökig,
skinkröktoner
Smak: Rökig,
vanilj, ganska fyllig
Eftersmak: Lång
med rök och växande vanilj, sötma
Poäng: 82
Tyckte den här var bättre vid fatprovstestningen
och då den valdes ut som SWF-buteljering.
2010-04-22